(+31) (0) 227-821259

De Grote Trek

De Grote Trek Tanzania en Kenia

Wat wordt er nu eigenlijk bedoeld met Migratie ofwel Grote Trek?

De migratie ofwel grote trek in Tanzania en Kenia is niet één gebeurtenis. Het is een trekking van hoefdieren zoals de wildebeest, zebra en gazelle die het hele jaar plaats vindt door de Serengeti in Tanzania en de Masai Mara in Kenia. Het belangrijkste om te weten is het volgende:

Het hoogtepunt van de migratie in de Serengeti is de periode januari en februari (Tanzania). Dit is de geboorte van de kalveren (met alle roofdieren van dien). In de Masai Mara is het hoogtepunt rond augustus (Kenia), met als toppunt de oversteek van de Mara rivier

Ook al doet de kudde wat het wil en is het sterk afhankelijk van de regenval, het belangrijkste is om te weten dat zowel de Serengeti als de Masai Mara het gehele jaar uitstekend te bezoeken zijn en altijd een hoogtepunt in een reis zullen zijn.

De Grote Trek Serengeti en Masai Mara Migratieseizoen

De Wildebeest Migratie is één van de zeven wereldwonderen van de wereld en iets wat iedereen een keer moet aanschouwen. De Masai Mara in Kenia en de Serengeti in Tanzania vormen samen een natuurgebied dat van ongekende schoonheid is. Nergens ter wereld vindt u een migratie van dieren dat zo immens is als de migratie van de wildbeesten, ook wel gnoes genoemd, zebra’s en gazelles. Maar liefst twee miljoen dieren migreren naar de groene velden van de Masai Mara. In de periode juli tot oktober, met onderweg de beroemde oversteek van de Mara rivier waar de krokodillen liggen te wachten. Het exacte patroon verschilt per jaar maar over het algemeen kan het onderstaande patroon aardig worden aangehouden.

Het begin, de geboorte (december t/m maart)

De migratie kent geen begin of einde. De Circle of Life gaat altijd door. Met de migratie in de Serengeti wordt vaak bedoeld de periode januari en februari. De kudde is dan vanuit de grasvlakten van de Ngorongoro aangekomen in het zuid-oosten van de Serengeti, in het gebied van Ndutu. In de loop van januari worden hier in korte tijd maar liefst zo’n 400.000 kalveren geboren. De kudde blijft tot eind maart in deze omgeving om de kalveren te laten aansterken voor vertrek. De roofdieren zien in deze periode ook hun kans op een relatief gemakkelijk hapje en dit is dus een uitstekende periode om enorm grote kuddes te zien en veel roofdieren zoals leeuwen en hyena’s te zien.

Op pad, op zoek naar groene vlaktes en de Grumeti rivier (april t/m juni)

Tegen het einde van het droge seizoen, zo eind maart, zijn de vlaktes droog en volledig kaalgegeten. De kalveren die de eerste maanden overleefd hebben zijn inmiddels sterk genoeg en de kudde vertrekt richting het centrale deel van de Serengeti, de Seronera Valley. Vervolgens gaat de tocht naar de western corridor ofwel het westelijke gedeelte van de Serengeti. Hiervandaan begint de lange, lange tocht noordwaarts waarbij de Mbalageti en Grumeti rivieren forse obstakels vormen door de wachtende krokodillen. In deze periode regent het meer, wat de rivier modderig maakt en gevaarlijk om over te steken. Tevens is dit de periode dat de gnoes gedekt worden, ofwel de eigenlijk biologische start van de cyclus.

De Grote Trek Serengeti en Masai Mara Migratieseizoen
Noord Serengeti en de Masai Mara Game Reserve met Mara rivier oversteek (juli t/m september)

Zo rond eind juli arriveren de migrerende dieren in het noorden van de Serengeti. Dan overschrijden ze de menselijk gecreëerde lijn op de kaart ofwel de grens met Kenia. Niet alle dieren gaan overigens naar Kenia, een gedeelte blijft in noordelijk Tanzania. Kenia is echter dé plek om deze maanden de migratie te beleven. Tienduizenden wildebeesten arriveren bij de Mara rivier voor de beroemde oversteek van de Mara rivier, bekend van de vele natuurfilms en documentaires. De maanden augustus en september worden door de dieren gebruikt om te genieten van het groene gras dat door de eerdere regens is ontstaan.

Laatste cyclus: via het Lobo gebied terug naar de zuidelijke vlaktes (oktober en november)

Eind september, begin oktober is het lekker groene gras weer op en wordt het tijd voor een forste wandeling. De kudde zet zich weer in beweging, trekt Kenia uit en gaat door noordelijk Serengeti ofwel het Lobo gebied naar de vlaktes van de Ngorongoro Conservation Area. De afstand hiernaartoe is ongekend en het is dan ook een zware tocht, zeker omdat de zwangere gnoes eerder vermoeid raken. Eind november, begin december gaat de tocht iets verder zuidwaarts richting Ndutu, waar de Circle of Life weer opnieuw begint!

Wilt u ook de migratie zien? Bekijk dan onze Tanzania en Kenia rondreizen waarin u kans heeft om de migratie te zien.