Rwanda

Dit zijn suggestie reizen, elke reis kan op maat gemaakt worden

Rwanda Hoogtepunten Autoreis

14- Daagse autoreis voor EUR 1.450 p.p. Deze hoogtepunten Rwanda Autoreis neemt u mee naar Kigali, Akagera N.P., Nuyngwe Forest, Lake Kivu en Volcanoes N.P.. De accommodaties en de auto zijn geregeld. Ter plaatse kunt u zelf bepalen wat u wilt ondernemen.

Meer informatie

Oeganda en Rwanda Reis

Prijs EUR 2.949 per persoon. Een prachtige 18- daagse Oeganda en Rwanda Autoreis, met een huurauto door beide landen rijden. De vrijheid om te gaan en staan waar u maar wilt, maar wel met het gemak van lokale ondersteuning.

Meer informatie
Bijzondere bestemmingen in Rwanda
The Congo Nile Trail
De Congo Nile Trail

Fietsen of hiken, de Congo Nile Trail is echt een tocht voor avonturiers. Het startpunt van de trail is Gisenyi aan Lake Kivu. U kunt lopen of fietsen helemaal naar Lake Tanganyika in Burundi, toch is meestal Kamembe de eindbestemming.
LEES MEER

Rwanda

Rwanda is een land van contrasten en hoewel er genoeg te beleven is in de valleien, bieden de heuveltoppen extra perspectief. Van bovenaf is pas echt goed te zien waarom Rwanda ‘Het land van duizend heuvels’ wordt genoemd. Een weelderig tapijt van groen in talloze tinten bedekt de golvende pieken. Reizigers moeten toegeven aan de verleiding van een hiking, fietstocht of boottocht, met voldoende tijd om diep adem te halen en vaak te pauzeren. Rwanda is ook een land waar u primaten in het wild kunt gaan zien, met bekende dieren als de berggorilla en chimpansee.

Kigali

Rwanda’s dynamische hoofdstad is een eigen toeristische attractie geworden, met haar brede en goed geplaveide boulevards, vele lokale en internationale restaurants en de goede uitgaansgelegenheden. Het is een geweldige plek om de reis in Rwanda te beginnen of eindigen, omdat het zich in het hart van het land bevindt.

Wat te doen en te zien in Kigali?

 • Kigali Genocide Memorial Centre. Gedenkteken met diep ontroerende getuigenissen en beelden van de genocide van 1994, met een glimp van de strijd en het verdriet dat Rwanda heeft meegemaakt.
 • Kamp Kigali – België Monument. Klein museum op de site waar 10 Belgische blauwe VN-baretten werden gedood tijdens de genocide van 1994.
 • Huis van Richard Kandt. De historische woonplaats van Dr. Richard Kandt. Hij was een Duitse ontdekkingsreiziger die naar Rwanda reisde om de Bron van de Nijl in 1897 te ontdekken.
 • Nyamirambo-wandeltocht. Verken de kleuren, geluiden en geuren van stedelijk Rwanda in de bruisende multiculturele wijk Nyamirambo. Begeleid door de charmante vrouwen van het Nyamirambo Damescentrum.
 • Lunch bij Bakery & Café RZ Manna en proef hun heerlijke koffie, wafels en broodjes!

Lake Kivu

Rubavu (Gisenyi), Karongi (Kibuye) en Rusizi (Cyangugu) zijn het antwoord van Rwanda op de stranden van andere Oost-Afrikaanse landen. Ze zijn gelegen aan de oevers van Lake Kivu, een enorme watermassa. Zonder nijlpaarden of krokodillen en met kristalhelder water is het meer een van de veiligste om te zwemmen en te genieten. Een geweldige activiteit is om langs de oevers van het meer te kajakken en unieke vissersboten te bekijken. Aan de oevers zijn interessante dorpen te vinden, evenals een verbazingwekkend vogelleven. Slechts een uur van Volcanoes National Park en 15 minuten van enkele van de meest productieve koffieproducerende gebieden van Rwanda.

Wat te doen en te zien bij Lake Kivu?

 • Kleurrijke en bruisende Gisenyi (ook bekend als Rubavu). Van de drie badplaatsen is Gisenyi de meest charmante en ontwikkelde stad, gelegen op slechts een uur rijden van Volcanoes National Park. Het ligt aan een zandstrand met wuivende palmen en hotels uit het koloniale tijdperk. Ervaar de moderne watersportfaciliteiten of verken de kleurrijke markten van Gisenyi, het opwindende nachtleven en de authentieke Rwandese keuken.
 • Ontspannende Kibuye (ook bekend als Karongi). Kibuye ligt 100 km ten zuiden van Gisenyi en is een zeer ontspannen en romantische stad. Het biedt prachtige witte zandstranden met uitzicht op met pijnbomen bedekte heuvels, schijnbaar zo uit de Alpen. Maak een ontspannende tocht op het meer in een traditionele boot en bezoek een van de nabijgelegen eilanden Napoleon of Amahoro Island.
 • Authentieke Cyangugu (ook bekend als Rusizi). Cyangugu, dat het dichtst bij het bos van Nyungwe ligt, is een oude grensstad. Het ontbreken van de belangrijkste toeristische voorzieningen wordt gecompenseerd door een opwindende omgeving van gebogen inhammen die zich in smalle valleien wikkelen.
 • Congo Nijl Trail. Vaak vergeten maar absoluut om deze te lopen of te fietsen! De Congo Nile Trail begint in Gisenyi en slingert zich langs de oever van het meer, passeert Kibuye en eindigt in Cyangugu. Het is een 227 km lange tocht die 10 dagen duurt, maar kan natuurlijk worden onderverdeeld in kleinere secties voor mensen met beperkte tijd.

Akagera National Park

Akagera komt als een opwindende verrassing na de gecultiveerde heuvels en het zachte klimaat dat de rest van het land kenmerkt. Gelegen op een relatief lage hoogte langs de grens met Tanzania, beschermt dit prachtige wildreservaat een divers landschap van open grasland, bos, savanne en moerasrijke meren die de meanderende loop van de Akagera-rivier volgen. De meren trekken kuddes olifanten en buffels, terwijl de savanne giraffen en zebra’s aantrekt. Verder herbergt het park luipaarden, hyena’s, leeuwen en meer dan een dozijn soorten antilopen. In het meer koesteren grote groepen nijlpaarden en krokodillen zich in de zon. Vogelliefhebbers zullen worden vermaakt door majestueuze visarenden, grote concentratie watervogels, papyrus gonolek en de vaak gewilde shoebill ooievaar. Na een bewogen verleden, toen vluchtelingen uit de burgeroorlogen van Rwanda in dit gebied terugkwamen, verhoogde de Rwandese regering hun inspanningen voor natuurbehoud. Ze probeert samen met andere Afrikaanse parken het nationale park van Akagera terug te brengen naar zijn vroegere glorie. Een van deze gezamenlijke inspanningen resulteerde in het opnieuw introduceren van leeuwen na 15 jaar afwezigheid.

Wat te doen en te zien in Akagera National Park?

 • Spannende gamedrive. Ga buiten de gebaande paden en verken een van de meest schilderachtige savannevlaktes van Afrika met zijn gevarieerde flora en fauna en meer dan 500 soorten vogels.
 • Schilderachtige boottocht langs het Ihema-meer. Geniet van een boottocht langs de oevers van het op een na grootste meer van Rwanda, met een aantal geweldige watervogels en met een beetje geluk de ongrijpbare Shoebill Stork spotten.
 • Nacht game drive. Wanneer de zon is ondergegaan, gaat u naar buiten en krijgt u een glimp van de nachtelijke dieren in het wild van Akagera!
 • Vissen aan het Shakani-meer. Breng een ontspannende dag door met vissen aan de oever van het meer en kook uw vangst boven een open kampvuur.

Volcanoes National Park

Misschien wel het best bekend als de thuis van de zeldzame berggorilla’s. De Virunga-vulkanen biedt een zeer divers landschap met een rijke flora en fauna. Hoor de roep van vogels en apen, door het bos ziet u de toppen van de oude vulkanen. Naast het regenwoud bestaat het park uit bamboebos, grasland, moerassen en heide. Parc National des Volcans (PNV) maakt deel uit van het beschermde natuurgebied Virunga en beslaat meer dan 125 km2. Het is de thuisbasis van vijf Virunga-vulkanen, waaronder de berg Sabyinyo, Gahinga, Bisoke, Muhabura en Karisimbi, de hoogste vulkaan met een hoogte van meer dan 4.500 m. Alle vijf vulkanen zijn uitgestorven, de actieve bevinden zich over de grens in de DRC.

Wat te doen en te zien in Volcanoes National Park?

 • Fascinerende berggorilla’s. Niets is te vergelijken met een face-to-face ontmoeting met een Mountain Gorilla Silverback in het regenwoud van Volcanoes National Park. Een levensveranderende ervaring!
 • Schilderachtige tweelingmeren Bulera en Ruhondo. Een verborgen juweeltje met blauwe wateren omringd door steile heuvels en hoge watervallen met het vulkaangebied voor een spectaculaire achtergrond.
 • Hike Mount Sabyinyo. Daag uzelf uit om de spectaculaire top van Mount Sabyinyo (3645 m), een van de beruchte vulkanen in de Virungas, te beklimmen.
 • De zeldzame gouden apen volgen in het bamboebos van de Virunga. Deze kleine familieleden van de berggorilla’s en chimpansees, zijn de Golden Monkeys eveneens bedreigd. Het is een genot om deze verbazingwekkende wezens te zien terwijl ze van boom naar boom springen en acrobatische bewegingen uitvoeren.
 • Bezoek aan Dian Fossey Research Camp. Volcanoes National Park was lange tijd het huis van Dian Fossey. In het Karisoke Research Center, gelegen tussen de twee vulkanen Mt Visoke en Karisimbi, voerde ze haar studie uit. Hier werd ze ook begraven bij de graven van haar geliefde gorilla’s.
 • Iby’Iwacu Cultureel dorp. Dit dorp ligt net buiten het nationale park en biedt u een glimp van het Rwandese leven met vreugdevolle dansen, praktische activiteiten en uitstalling van traditionele kunstambachten. Sommige van de artiesten zijn hervormde stropers die nu via dit succesvolle gemeenschapsproject een nieuw bestaan ​​

Nyungwe Forest Nationaal Park

Richting het zuiden van het land ligt Nyungwe Rainforest. Een prachtig en prehistorisch paradijs voor natuurliefhebbers. Tussen haar steile bergkammen en diepe valleien herbergen de ongerepte bergregenwouden gehabitueerde chimpansees en 12 andere primaten, waaronder de Black & White Colobus Monkeys en Blue Monkeys. Meer dan 300 vogelsoorten zijn te vinden in dit beschermde gebied, waaronder 16 endemen.

Wat te doen en te zien in Nyungwe Forest National Park?

 • Levendige chimpansees. Wandel door het bos voor een hechte en persoonlijke ontmoeting met deze fascinerende wezens die meer dan 95% van hun genetische code met ons delen.
 • Canopy Walkway. Bekijk het bos vanuit het oog van een chimpansee en ervaar een 200 m lange reeks loopbruggen in de boomtoppen!
 • Bos hikings met of zonder gids. Het bos heeft dertien verschillende wandelpaden die uitstekende mogelijkheden bieden om vogels te kijken en primaten te bekijken.
 • Weelderige theeplantages. Het grootste exportproduct van Rwanda is thee. Ontdek hoe thee wordt geoogst, verwerkt en proef het heerlijke resultaat!
Wat kunt u verwachten van een rondreis Rwanda met Tembo Afrika:
 • Door ons lokale agentschap in Kigali met eigen safari wagens en gidsen zijn we altijd heel goed op de hoogte van de situatie ter plaatse en kunnen we u een uitstekende kwaliteit.
 • Tembo Afrika biedt ook selfdrive reizen aan in Rwanda, met goed onderhouden auto’s en ondersteuning ter plaatse
 • Uitstekende kennis van Rwanda door onze jarenlange ervaring bij het organiseren van safari’s in Oost-Afrika
 • Wij regelen voor u de chimpansee en berggorilla tracking permits (vaak juist in Oeganda)
 • Perfect georganiseerde privé safari’s naar elk gewenste bestemming in Rwanda
 • Keuze uit verschillende niveaus van safari’s, van eenvoudige lodges tot aan exclusieve tent en lodge safari’s
 • Bij alle reizen kunt u een (strand)verlenging doen op bij Lake Victoria of aan de kust van Mombasa (Kenia) of op Zanzibar (Tanzania)
 • Al onze reizen naar Rwanda zijn maatwerk, u bent helemaal vrij in de keuze van de parken die u gaat bezoeken en de accommodaties.
 • We kennen alle leuke plekjes van Rwanda, ook de meest nieuwe, dus laat u verrassen!
 • Wij bieden een 24-uur ondersteuning ter plaatse voor al onze reizen
Paspoort en Reisdocumenten

Een geldig paspoort dat na vertrek uit Rwanda nog 6 maanden geldig is, is vereist en er moeten 2 lege opeenvolgende pagina’s beschikbaar zijn. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig.
Als u Rwanda wilt bezoeken is het verplicht voor aankomst een visum te kopen. Deze is tegenwoordig heel eenvoudig online aan te vragen. Op de website van de immigratie van Rwanda vindt u de juiste informatie. Voor een single entry visum kost het USD 50 per persoon en is 30 dagen geldig. Er bestaat ook een Oost-Afrika (Oeganda, Kenia en Rwanda) visum deze kost USD 100 (en 3% provisiekosten) en is 90 dagen geldig.

Tijdsverschil
In Rwanda heeft in de Nederlandse zomertijd dezelfde rijd als Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Rwanda 1 uur later.
Taal

Ongewoon voor Afrika, Rwanda is een 1-tallig land, met de eerste taal van vrijwel alle burgers Kinyarwanda. Bovendien spreken de meeste Rwandezen een beetje van ten minste één internationale taal. Historisch gezien was Frans de meest erkende Europese taal, dankzij bijna 50 jaar Belgische kolonisatie. Tegenwoordig is Engels echter het meest aanwezig. Deels omdat zoveel langdurige ballingen die na de genocide terugkeerden, werden opgeleid in Oeganda, Kenia of Tanzania. Ook doordat vanaf 2009 Engels i.p.v. Frans op school wordt gegeven. Het is Rwanda ook niet meer “cool” om Frans te spreken. KiSwahili wordt nog steeds ruimer begrepen dan Engels of Frans. Vanuit het perspectief van een bezoeker is het vrij eenvoudig om rond te reizen in het Engels of het Frans, die beide worden erkend als een officiële taal naast Kinyarwanda, maar Engels is ongetwijfeld de primaire taal van de toeristenindustrie.

Beste reistijd
Ons wordt vaak gevraagd ‘wanneer is de beste tijd om naar Rwanda te gaan?’, En het antwoord is meestal complex. Het hangt van veel dingen af, waaronder uw interesses, wat u wilt bezoeken en waarom u reist. De beste tijd van de een is de slechtste van de ander!
Eigenlijk is het de vraag, wat is de beste reistijd voor mij. We geven u graag een ruwe inschatting van het klimaat in Rwanda. Vergeet niet dat dit afkomstig is van uit het verleden en onze ervaring, niet van een kristallen bol, en dat de weerpatronen van Afrika steeds onvoorspelbaarder worden – waarschijnlijk vanwege de opwarming van de aarde.
In het hart van Afrika, fractioneel ten zuiden van de evenaar, biedt de relatief hoge hoogte van Rwanda een opmerkelijk aangenaam tropisch hooglandklimaat, zij het ook met veel regen. De temperaturen variëren aanzienlijk tussen locaties, afhankelijk van hun hoogte, maar heel weinig van maand tot maand. In de hoofdstad Kigali is de gemiddelde dagelijkse temperatuur ongeveer 21 ° C.
Het lange regenseizoen van Rwanda duurt van ongeveer maart tot mei, wanneer de regen zwaar en hardnekkig is. Dan is van juni tot half september het lange droge seizoen; dit is over het algemeen de beste tijd om te bezoeken als u de keuze hebt. Oktober tot november is een korter regenseizoen en het wordt gevolgd door een kort droog seizoen van december tot februari. Tijdens beide droge seizoenen van Rwanda is er vaak lichte bewolking. Dit helpt de temperaturen te matigen, maar brengt ook af en toe lichte regenbuien met zich mee.
Elektriciteit
In Rwanda wordt er 240 volt gebruikt. We raden aan een Engelse verloopstekker mee te nemen, de stopcontacten verschillen soms van elkaar. Het kan zeker voorkomen dat de stroom uitvalt, maar dit duurt meestal niet lang. In enkele lodges is er geen stroomvoorziening op bepaalde dagdelen.
Valuta en betalen

De Rwandese frank (RWF) handelt tegen de meeste internationale valuta tegen een gunstig tarief. Belangrijke internationale credit-cards (bijvoorbeeld Master en Visa) en ook een bankpas met Maestro/cirrus kunnen worden gebruikt om lokale valuta te pinnen uit een geldautomaat. Dit kan in de steden en grotere dorpen, maar niet in de nationale parken. Veel winkels/restaurants accepteren geen kaarten, dus is het een goed idee om een ​​paar honderd dollar aan contant geld mee te nemen. De euro en USD zijn de meest geaccepteerde harde valuta.

Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor een reis naar Rwanda, behalve de gele koorts. Informeer bij de plaatselijke GGD naar de nodige inentingen. Bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering staan actuele adviezen per land. Vaccinaties tegen hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio) worden sterk aangeraden wanneer u naar Rwanda gaat, ongeacht de duur van uw verblijf. Bij een verblijf langer dan drie maanden wordt het ook geadviseerd om een vaccinatie te halen tegen buiktyfus, hepatitis B en rabiës. Verder komt in Rwanda malaria voor. Hier kunt u pillen voor slikken, welk soort antimalariapil u het beste kunt nemen, afhankelijk van de plek en duur van uw verblijf. Bespreek dit bij uw vaccinatiekliniek.

Gele koorts inenting verplicht? Steeds meer landen willen graag zien dat u ingeënt bent tegen Gele koorts. De regels veranderen heel snel en daarom raden wij onze klanten aan altijd een bewijs stempel bij zich te dragen dat de vaccinatie gegeven is.

Mailen en telefoneren
De internationale toegangscode van Rwanda is +250. Als u belt vanuit Rwanda, moet u 0031 bellen voor Nederlands en 0032 België, gevolgd door een netnummer en een lokaal nummer. U kunt bellen met Rwandatel S.A., het grootste telecommunicatiebedrijf van Rwanda.
In veel hotels is er WIFI aanwezig en ook zijn er internet cafés te vinden.
Veiligheid in Rwanda

Vanuit het perspectief van een toerist geldt Rwanda als een van de minst criminele landen in Afrika. Kigali is een zeer veilige stad, zelfs ’s nachts, op voorwaarde dat u de standaard gezond verstandsregels volgt die in elke grote stad gelden – vermijd alleen te lopen in onverlichte donkere steegjes en toon geen openlijke rijkdom Idealiter zou u dure sieraden thuis moeten laten en vermijden dat waardevolle spullen zoals contant geld, mobiele telefoons en elektronische apparaten open in uw hotelkamer rondslingeren. Het hangslot van uw bagage zal niet voorkomen dat een vastberaden dief deze open slaat, maar het is een sterk afschrikmiddel voor lichte vingers. Het is een goed idee om een ​​scan- en/ of elektronische versie van alle belangrijke reisdocumenten mee te nemen voor het geval ze verloren of gestolen zijn.