Oeganda

Dit zijn suggestie reizen, elke reis kan op maat gemaakt worden

Autorondreis Oeganda Compleet

22 Dagen vanaf EUR 2.629 p.p. Complete autorondreis door Oeganda; zelf rijden door het mooie land van de Sipi Falls, naar o.a. Kidepo Valley, Murchison Falls en Lake Mburo.

Meer informatie

Selfdrive Oeganda Hoogtepunten

17 Dagen vanaf EUR 1.899 p.p. Individuele selfdrive Oeganda rondreis. U rijdt zelf in 4×4 auto naar Lake Mburo, de berggorilla’s, Queen Elizabeth N.P., de chimpansees en Murchison Falls.

Meer informatie

Oeganda voor een leuke prijs

14 Dagen vanaf EUR 3.280. Complete privé rondreis door Oeganda met chauffeur voor een scherpe prijs, met chimpansees en gorilla’s permits en park entreegelden.

Meer informatie

Oeganda Hoogtepunten

16 Dagen vanaf EUR 5.458 p.p. Complete individuele rondreis met alle activiteiten, berggorilla’s, chimpansees en goede kwaliteit accommodaties. Alle bijzondere hoogtepunten van West Oeganda zitten in deze reis.

Meer informatie

Oeganda en Rwanda Reis

Prijs EUR 2.949 per persoon. Een prachtige 18- daagse Oeganda en Rwanda Autoreis, met een huurauto door beide landen rijden. De vrijheid om te gaan en staan waar u maar wilt, maar wel met het gemak van lokale ondersteuning.

Meer informatie
Balloonvaart in Oeganda
Ballonvaart Oeganda

Een unieke ervaring tijdens Oeganda rondreizen, met een ballonvaart over de uitgestrekte vlaktes en het wild zien vanuit de lucht. Dit kan in Oeganda bij Murchison Falls National Park!
LEES MEER

Gorilla en Chimpansees Oeganda
Berg gorilla en Chimpansee in Oeganda

Oeganda staat bekend om de prachtige natuur, maar is misschien nog het meest beroemd door de berggorilla’s en chimpansees. U kunt deze dieren in de vrije natuur bewonderen.
LEES MEER

Golden Monkeys Oeganda en Rwanda
Gouden Apen in Oeganda en Rwanda

Oeganda en Rwanda zijn twee van de gelukkige landen ter wereld die de bedreigde Golden Monekys nog in het wild hebben. U kunt een tracking maken naar deze zeldzame primaten.
LEES MEER

Karamajong in Karamojo Oeganda
Karamajong en de Karamojo cultuur

Maak kennis met de Nomad Warriors in Oeganda, de Karamojong (Karimojong). Dit zijn trotse mensen die op hun traditionele manier leven als semi-nomadische herders in de afgelegen regio Karamoja in Oeganda, die grenst aan Zuid-Soedan en Kenia.
LEES MEER

Oeganda

Oeganda staat ook wel bekend onder de naam “de Parel van Afrika”. In de koloniale tijd zo genoemd omdat het reizen in Oeganda zo veel makkelijker was dan in andere landen. Tegenwoordig omdat het land zo prachtig mooi is, echt een pareltje. Het land kent een rijk dierenleven, maar het meest bekende dier in Oeganda is toch wel de berggorilla. Oeganda is één van de weinige landen waar u deze zo op de mens lijkende dieren van dichtbij kunt bewonderen. Voor liefhebbers van primaten is Oeganda absoluut een must om te bezoeken. Naast de berggorilla’s kunt u ook de chimpansees in hun natuurlijke omgeving zien en ook de zwart-witte colobus, l’Hoest, Goude Apen en blauwe apen. Op een safari in Oeganda komt u ook vele andere wilde dieren tegen, zoals leeuwen (soms zelfs in de bomen), nijlpaarden (altijd met velen), buffels, luipaarden en vele soorten antilopen. Naast het rijke dierenleven kent Oeganda ook een rijk cultuurleven. Het land wordt al vanaf het stenen tijdperk bewoond en heeft nog veel traditionele volkeren. Kortom, Oeganda is absoluut een bezoek meer dan waard!
Klik hier voor voorbeelden van een Oeganda rondreizen

Oeganda safariland
Murchison Falls

Het Murchison National Park is gelegen in het noordelijke deel van Albertine Rift Valley. Een plek waar het Bunyoro massief samensmelt met de enorme vlakten van Acholi Land. Het is park is algemeen bekend als een van Oeganda’s oudste beschermde gebieden. Vanaf het begin van de oprichting van het park zijn de watervallen en de rivier de Nijl de belangrijkste trekpleisters. U kunt een boottocht maken naar de watervallen en onderweg genieten van de wilde dieren zoals krokodillen en nijlpaarden op de rivieroever.
Murchison N.P. wordt gevormd uit bos, moerasland, savannah en tropisch woud. Deze verschillende landschappen zijn de thuis van 76 zoogdieren en meer dan 450 verschillende vogelsoorten. Onder de grote zoogdieren behoren de nijlpaard, giraf, warthlog, Kaapse buffels, Oeganda kob, hartebeest en de olifant. De Nijl corridor van de Murchison heeft een grote collectie van watervogels en het Kaniyo Pabidi bos is een thuis voor primaten, chimpansees en meer dan 360 soorten verschillende vogels.

Kibale Forest National Park

Kibale heeft de meeste primaten van heel Afrika en reizigers komen. De meest bekende van de 13 soorten zijn de chimpansees, onze nauwste verwanten. Kibale heeft ongeveer 1450 chimpansee en zijn dan ook Oeganda’s grootste populatie van deze bedreigde primaten. U kunt een zgn. chimpansee tracking maken in Kibale. U gaat dan in een klein groepje op zoek naar de dieren. Onderweg is het genieten van de natuur en de andere wilde dieren. Naast de chimpansees kunt u hier ook de bedreigde Rode Colobus Aap, L’Hoest, tegenkomen, maar ook de blauwe apen, bavianen, bush baby’s en de zwarte en witte Colobus apen.
klik hier voor meer informatie over de chimpansee tracking

Oeganda safariland
Queen Elizabeth National Park

Het park beschikt over een verscheidenheid aan flora en fauna en is het woongebied van meer dan 95 zoogdieren met ongeveer 612 soorten vogelsoorten. De verschillende diersoorten in het park maakt het een geliefd bestemming bij bezoekers. U vindt hier olifanten- en bosgrasland, Acacia bossen, oever- of moerasvegetatie. Een bijzonder fenomeen wat u niet in veel andere parken kunt zien zijn de boom klimmende leeuwen. De dieren willen ontsnappen aan de insecten en soms natte grond en klimmen dan de bomen is.
Ook in Queen Elizabeth kunt u een chimpansee tracking maken. Het park biedt u dus naast game-drives met de auto, ook de tracking, verschillende hiking mogelijkheden en een boottocht.

Kazinga kanaal

Het Kazinga kanaal is ongeveer 40m lang en koppelt Lake Gorge aan Lake Edward. De oevers van het meer trekt het hele jaar door een grote concentratie van zoogdieren, vogels en reptielen. De dieren kunnen worden bekeken tijdens een Nijl cruise en bij de ingang van het Edward Meer. Een boottocht is zo geregeld en is een andere manier om naar de dieren te kijken.

Kidepo Valley

Gelegen in het noorden van Oeganda grenzend aan Kenya en Zuid-Soedan is dit misschien wel het meest bijzondere park van het land. De wilddichtheid is ongekend en op elke game-drive zult u weer andere bijzondere dieren zien. Ook hier zijn b.v. de boom klimmende leeuwen te zien en bij een wandeling over de savanne komt u al gauw groepjes giraffen tegen die u nieuwsgierig zullen opnemen. Nog net veel mensen bezoeken dit afgelegen park en op game-drive waant u zich echt de enige bezoeker.
Naast de boeiende natuur biedt deze locatie u ook de kans om de Karamojong stam te ontmoeten. Een stam die te vergelijken is met de Maasai in Kenya.

Lake Mburo National Park

Dit park is goed gelegen pareltje in Oeganda. Het is één van de kleinere natuurparken met grotendeels savanne. Hier leven zebra’s, impala; s, elanden, buffels, luipaarden, nijlpaarden en vele andere wilde dieren. Het park is onderdeel van een gebied met 13 meren met elkaar verbonden door moerassen. Lake Mburo N.P. heeft totaal 5 meren die tot het natuurpark behoren. In het park kunt u game-drives maken, wandelingen door het Rubanga bos maken, een boottocht ondernemen en zelfs prachtig paardrijd tochten ondernemen.

Mgahinga National Park

Mgahinga Gorilla National Park is het kleinste maar meest schilderachtige nationale park van Uganda. Mgahinga ligt in het zuidwesten van Oeganda en hoog in de wolken, op een hoogte tussen 2227 en 4.127 m. Het is een belangrijk leefgebied voor berggorilla’s. Het ligt in het afgelegen zuidwestelijke district van Kisoro. Mgahinga maakt deel uit van het veel grotere Virunga-beschermingsgebied. Het is het Oegandese deel van de Virunga-regio en het wordt begrensd door Rwanda’s Volcanoes National Park en het Virunga National Park van de Democratische Republiek Congo. De hellingen van de vulkanen bevatten verschillende ecosystemen en zijn biologisch divers. De toppen vormen een opvallende achtergrond voor dit prachtige landschap. Het Mgahinga National Park biedt onderdak aan meer dan 39 zoogdiersoorten, waaronder meer dan 10 primatensoorten en de sterren van de show zijn de met uitsterven bedreigde berggorilla’s en de zeldzame gouden apen die gemakkelijk te zien zijn tijdens begeleide natuurtocht door het park.

Kampala

Kampala kan worden beschouwd als het centrum van de cultuur van Oeganda. Het is de thuis van het Nationaal museum, theaters, architectonische monumenten en universiteiten. De keuken in Kampala is beïnvloed door kooktechnieken uit de hele wereld. Er zijn echter maar weinig restaurants in Kampala met enkele gerechten die uniek of kenmerkend zijn voor Oeganda. Beroemd is de Rolex, een mengsel van gebakken eieren, tomaten, kool en dat allemaal verpakt in gefrituurd deeg, beter bekend als Chapati, dit wordt verkocht aan kraampjes langs de weg. Kampala is ook het centrum van de Oegandese kunstscene. Er zijn een aantal galeries die het werk van moderne en hedendaagse kunstenaars tentoonstellen. Beroemde traditionele ambacht markten in de stad bieden u een breed scala aan Afrikaanse kunst, van metaalwerken, handsnijwerken en schilderijen om er maar een paar te noemen. Als u in Kampala bent dan raden wij aan om de Kasubi Royal Tombs te bezoeken. Deze Unesco werelderfgoed monument is een belangrijke plek voor het koninkrijk Buganda. Ook leuk is een tochtje naar het Ndere Centre, ook wel het huis van de cultuur genoemd. Het centrum is gebouwd op 9 hectare grond met goed onderhouden tuinen met wandelpaden overschaduwd door volwassen fruit- en andere Afrikaanse bomen.

Oeganda safariland
Mount Elgon

Mount Elgon ligt op de grens van Oeganda en Kenia. De berg is genoemd naar de Elgonyi-stam, die ooit leefde in enorme grotten aan de zuidkant van de berg. Het stond bekend als “Ol Doinyo Ilgoon” (Breast Mountain) door de Maasai en als “Masawa” aan de Ugandese zijde. Mt. Elgon is een uitgestorven vulkaan die voor het eerst meer dan 24 miljoen jaar geleden uitbrak. Met het grootste oppervlak van een uitgestorven vulkaan in de wereld (50 km op 80 km), is Mt. Elgon de op drie na hoogste berg in Oost-Afrika. De grond van Mount Elgon omgeving is rood lateriet. De berg is het beginpunt van verschillende rivieren in Oeganda en Kenia, zoals de Suam-rivier, de Nzoia-rivier en de Turkwel-rivier, waarvan sommige ook naar Lake Victoria en zelfs naar Lake Turkana.
Het is mogelijk om een trekking te maken richting de top. Er zijn drie trails die goed toegankelijk zijn, vanuit Budadiri (Sasa trailhead), forest exploration center – Kapkwai (Sipi trailhead) of Kapkwata (Piswa trailhead).

Semliki Reserve en National Park

Gelegen in de afgelegen Semliki-vallei, beschermt het park een uitbreiding van het uitgestrekte Ituri-regenwoud van Congo. Het is rijk aan vogels, waaronder veertig in hoofdzaak Congolese soorten die nergens anders in Oeganda te vinden zijn. De Sempaya-warmwaterbronnen, genoemd naar de rivier die grens met Congo vormt, liggen ook in het park. Het bosrijke gebied herbergt veel zoogdieren, variërend van olifanten, chimpansees en lokale De Brazza’s aap. Vroeger bekend als het Tor Game Reserve en nu Semliki Reserve en National Park kent het gebied een grote verscheidenheid aan dieren, waaronder giraffen, die dit deel van de Nijl als waterplaats gebruiken. Lake Albert en de noordelijke basis van Rwenzoris zijn een mozaïek van grasland, savanne, bos en moerassen. Van 400 geregistreerde vogelsoorten wordt o.a. de Shoebill regelmatig gezien. De afgelegen natuurgebieden zijn van groot belang voor vogelliefhebbers en daarom een ​​belangrijke bestemming voor het bezoeken van ornithologen van over de hele wereld.

Semliki Colobus Apen
Bwindi Impenetrable National Park

Bwindi Impenetrable National Park ligt in het zuidwesten van Oeganda aan de rand van de Rift Valley. De met flarden mist omringde mist heuvels zijn bedekt door een van de oudste en meest biologisch diverse regenwouden van Oeganda. Het gebied is al meer dan 25.000 jaar oud en herbergt bijna 400 soorten planten. Beroemder is dat dit “ondoordringbare bos” ook naar schatting 400 berggorilla’s beschermt – ongeveer de helft van de wereldbevolking, inclusief verschillende gehabitueerde groepen, die kunnen worden gevolgd. Deze biologisch diverse regio biedt ook onderdak aan nog eens 120 zoogdieren, waaronder verschillende soorten primaten zoals bavianen en chimpansees, evenals olifanten en antilopen. Er zijn ongeveer 350 soorten vogels in dit bos, waaronder 23 Albertine Rift-endemen.

Tembo Afrika in Oeganda:

  • Door ons lokale agentschap in Kampala met eigen safari wagens en gidsen zijn we altijd heel goed op de hoogte van de situatie ter plaatse en kunnen we u een uitstekende kwaliteit
  • Selva Travel biedt ook selfdrive reizen aan in Oeganda, met goed onderhouden auto’s en ondersteuning ter plaatse
  • Uitstekende kennis van Oeganda door onze jarenlange ervaring bij het organiseren van safari’s in Oost-Afrika
  • Wij regelen voor u de chimpansee en berggorilla tracking permits
  • Perfect georganiseerde privé safari’s naar elk gewenste bestemming in Oeganda
  • Keuze uit verschillende niveaus van safari’s, van eenvoudige lodges tot aan exclusieve tent en lodge safari’s
  • Bij alle reizen kunt u een (strand)verlenging doen op bij Lake Victoria of aan de kust van Mombasa (Kenia) of op Zanzibar (Tanzania)
  • Al onze reizen naar Oeganda zijn maatwerk, u bent helemaal vrij in de keuze van de parken die u gaat bezoeken en de accommodaties.
  • We kennen alle leuke plekjes van Oeganda, ook de meest nieuwe, dus laat u verrassen!
  • Wij bieden een 24-uur ondersteuning ter plaatse voor al onze reizen
Paspoort en Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat na vertrek 6 maanden geldig is, is vereist en er moeten 2 lege opeenvolgende pagina’s beschikbaar zijn. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig.
Als u Oeganda wilt bezoeken is het verplicht voor aankomst een visum te kopen. Deze is tegenwoordig heel eenvoudig online aan te vragen. Op de website van de immigratie van Oeganda vindt u de juiste informatie. Voor een single entry visum kost het USD 50 (en 3% provisiekosten) per persoon en is 30 dagen geldig. Er bestaat ook een Oost-Afrika (Oeganda, Kenia en Rwanda) visum deze kost USD 100 (en 3% provisiekosten) en is 90 dagen geldig.
Tijdsverschil
In Oeganda is het gedurende de Nederlandse zomertijd 1 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Oeganda 2 uur later.
Taal

Oeganda is een meertalig land in Oost-Afrika. Er zijn veertig levende moedertalen, die kunnen worden gegroepeerd in drie hoofdtalen: Bantu, Centraal-Soedan en Nilotic. Twee extra talen die in het land worden gesproken, komen uit de Kuliak-taalfamilie. Engels werd aangenomen tijdens de koloniale geschiedenis van het land en veel Oegandezen spreken Engels. Swahili, dat van regionale betekenis is, is ook als officiële taal door de Oeganda geadopteerd.

Beste reistijd

Oeganda heeft over het algemeen een heel prettig klimaat. Het is een land dat het hele jaar goed te bezoeken valt. In de maanden maart t/m mei en september t/m november kan het flink regenen. Gelukkig vallen de buien meestal in de namiddag en avond. Wij houden van deze periode omdat alles prachtige groen is, niet te veel andere toeristen en de rode, altijd aanwezige, stof is nu modder. Voor de verschillende apen trackings is de droge tijd wel het beste. Alle primaten houden niet van nat worden en gaan schuilen, waardoor het lastig wordt de dieren te zien.
Oeganda ligt op de evenaar en kent veel hoogte verschil. Hierdoor kan de temperatuur behoorlijk verschillen per locatie. In Kampala ligt de gemiddelde temperatuur op 26 graden.

Elektriciteit
In Oeganda wordt er 240 volt gebruikt. We raden aan een Engelse verloopstekker mee te nemen, de stopcontacten verschillen soms van elkaar. Het kan zeker voorkomen dat de stroom uitvalt, maar dit duurt meestal niet lang. In enkele lodges is er geen stroomvoorziening op bepaalde dagdelen.
Valuta en betalen
De munteenheid is de Uganda Shilling. Wij adviseren het om altijd voldoende contant geld op zak te hebben. In Oeganda zijn er in de grotere steden diverse mogelijkheden om te pinnen met een internationale pinpas (ATM’s). Als u afreist naar afgelegen gebieden, zorg er dan voor dat u de dagen daarvoor genoeg geld opneemt. Ook is het bij veel accommodaties mogelijk om met uw creditkaart te betalen, Visa of Mastercard zijn de meest geaccepteerde creditcards. Een andere manier is om contant geld (USD of EUR) te wisselen.
Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties verplicht voor een reis naar Oeganda, behalve de gele koorts. Informeer bij de plaatselijke GGD naar de nodige inentingen. Bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering staan actuele adviezen per land. Vaccinaties tegen hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio) worden sterk aangeraden wanneer u naar Oeganda gaat, ongeacht de duur van uw verblijf. Bij een verblijf langer dan drie maanden wordt het ook geadviseerd om een vaccinatie te halen tegen buiktyfus, hepatitis B en rabiës. Verder komt in Oeganda malaria voor. Hier kunt u pillen voor slikken, welk soort antimalariapil u het beste kunt nemen, afhankelijk van de plek en duur van uw verblijf. Bespreek dit bij uw vaccinatiekliniek.

Gele koorts inenting verplicht? Steeds meer landen willen graag zien dat u ingeënt bent tegen Gele koorts. De regels veranderen heel snel en daarom raden wij onze klanten aan altijd een bewijs stempel bij zich te dragen dat de vaccinatie gegeven is.

Zelf rijden in Oeganda

Zelf auto rijden in Oeganda Op eigen tempo zelf rijden in Oeganda met een 4WD, een uitstekende manier om Oeganda te gaan verkennen! Als dé specialist in selfdrive reizen in…

Meer lezen