Ethiopië

Dit zijn suggestie reizen, elke reis kan op maat gemaakt worden

Avontuurlijke Zuid-Ethiopie privé reis

19 daagse individuele reis Zuid-Ethiopië. U reist naar de Stammen, het hoogste punt in de Bale Mountains, de Tulu Deemtu en de bijzondere Sof Omar grotten.

Meer informatie

Klassiek Ethiopië Privé Reis

Individuele 16-daagse rondreis Ethiopië gericht op het noorden van het land, een reis terug in de tijd. U gaat veel van de verrassende geschiedenis van het land bewonderen en genieten van de boeiende natuur.

Meer informatie

Ethiopië Noord en Zuid Rondreis

Individuele 21 daagse rondreis Ethiopië, u reist in een privé auto met onze Engelstalige chauffeur naar het noorden en zuiden van Ethiopië.

Meer informatie
Gondar, kastelen van Ethiopië
Gondar, kastelen van Ethiopië

Van koningen en kerken tot keizers en kastelen: een niet-te-missen-stop op de historische route van Ethiopië is wat de ‘Camelot’ van Afrika wordt genoemd: Gondar.
LEES MEER

Ethiopië

Ethiopië is enorm in opkomst als reisbestemming, en met reden! Alle reizen met Selva Travel zijn individuele maatwerkreizen, dus geen gedoe met groepen maar heerlijk zelfstandig. We hebben 4WD wagens en Engelstalige chauffeurs/gidsen tot beschikking in Addis Ababa en mogen ons dan ook dé specialist noemen voor individuele reizen door Ethiopië.

Ethiopië is een opmerkelijk gemakkelijk land om individueel te bezoeken en Ethiopiërs verwelkomen bezoekers uit alle landen met veel gastvrijheid. Unieke culturen, mooie natuur, indrukwekkende geschiedenis en gastvrije mensen; er zijn veel redenen om Ethiopië te bezoeken.

Hier een selectie van de enige hoogtepunten en redenen om snel naar Ethiopië te gaan:

Ethiopië, individuele maatwerk reizen
Addis Ababa

Addis Ababa, ook gespeld Addis Abeba, hoofdstad en grootste stad van Ethiopië. Het bevindt zich op een goed bewaterd plateau omringd door heuvels en bergen, in het geografische centrum van het land. Pas sinds het einde van de 19e eeuw is Addis Abeba de hoofdstad van de Ethiopische staat geworden. De directe voorganger, Entoto, bevond zich op een hoog plateau en bleek een te onaangenaam klimaat te hebben met extreme kou en en weinig bebossing. De keizerin Taitu, de vrouw van keizer Menilek II (regeerde 1889-1913), overtuigde de keizer om een ​​huis te bouwen in de buurt van de warmwaterbronnen aan de voet van het plateau en om land in het gebied te verlenen aan leden van de adel. De stad werd dus gesticht in 1887 en heette Addis Ababa (“Nieuwe Bloem”) door de keizerin.
De producten van Addis Ababa omvatten textiel, schoenen, voedsel, dranken, houtproducten, kunststoffen en chemische producten. De meeste dienstverlenende industrieën in Ethiopië zijn ook in de stad gevestigd. Bank- en verzekeringsdiensten zijn geconcentreerd in Addis Ababa, en de belangrijkste kranten van het land worden daar gepubliceerd. Formeel aangewezen recreatiegebieden zijn beperkt, maar er zijn veel open plekken die geschikt zijn voor recreatieve doeleinden. Een kleine dierentuin bevindt zich in een park in de buurt van de universiteit, en het merengebied, dat een korte rit naar het zuiden is, heeft faciliteiten voor varen, waterskiën, zwemmen en vogels kijken. De populairste toeschouwerssport is voetbal (voetbal). Basketbal, volleybal en andere sporten worden ook gespeeld, voornamelijk door schoolteams.

Ethiopië, individuele maatwerk reizen
Lalibela

Eeuwenlang verborgen in de afgelegen hooglanden, ongeveer 700 kilometer ten noorden van Addis Abeba, zijn de prachtige uit de rotsen gehouwen kerken van Lalibela een must om te bezoeken. Ze zijn begin dertiende eeuw uitgehouwen in de rotsen. De daken van de bijzondere godshuizen bevinden zich op grondniveau. Het is een doolhof van gangen en tunnels; ingewikkeld gesneden reliëfs. De Lalibela-kerken werden gebouwd door een massieve rechthoekige greppel rond een massief stenen blok te maken. Dit massieve blok werd vervolgens uitgehold en werden er ramen en ruimtes gemaakt. Niet alleen het vakmanschap, maar ook de enorme omvang van de kerken is verbluffend. De beroemdste en best bewaard gebleven kerk is Bete Ghiorghis (Huis van de heilige George). Het dak van deze kerk, die wat afgezonderd staat van de andere bouwwerken, is versierd met Griekse kruizen en de ramen zijn gedecoreerd met spitsbogen en bladmotieven.

Gondar

Gondar staat ook bekend als het Camelot van Afrika is Gondar misschien wel de meest indrukwekkende stad langs het historische circuit. Hoe imposant de diverse kastelen in Ethiopië ook zijn, oudheden van Gondar zijn toch wat minder intrigerend dan hun oudere en mysterieuze tegenhangers bij Axum en Lalibela. Om deze reden is Gondar wellicht de minst essentiële stop als u geen tijd heeft om alle drie te bezoeken. Dat gezegd hebbende, een bezoek aan de goed bewaarde kastelen en paleizen die Gondar’s met stenen muren omringde Fasil Ghebbi, een UNESCO Werelderfgoed, stelt zelden teleur. Naast historische bezienswaardigheden is Gondar een zeer aangename stad om te verkennen, met een vriendelijke, relaxte, bijna landelijke sfeer in vergelijking met Addis Ababa of zelfs Bahir Dar. Het beschikt over een aantal uitstekende traditionele restaurants en locaties met livemuziek, en het is ook een goede plek om ’s nachts wandelingen in het nabijgelegen Simien-gebergte te regelen.

Ethiopië, individuele maatwerk reizen
Axum

Ooit het centrum van een grote beschaving die zich uitstrekte van Oost-Afrika, over de Rode Zee en het Arabische schiereiland, is Axum de thuisbasis van enkele van de belangrijkste archeologische vondsten op het hele continent. Ethiopische en buitenlandse geleerden die in de regio werken, geloven dat ze slechts het topje van de ijsberg van artefacten en ruïnes hebben ontdekt en er nog veel te ontdekken is.
Bij een bezoek aan Axum’s is een hoogtepunt zeker een bezoek aan de enorme steles die meer dan 1.700 jaar geleden werden gebouwd. Deze massieve stukken massieve steen werden vier kilometer uit een steengroeve gehaald, in obelisken gesneden en vervolgens rechtop geheven. Hoe de Axumites in staat waren om zulke technologische wonderen te bereiken, blijft een raadsel. De hoogste stele is 23 meter (75 voet) hoog, terwijl een exemplaar dat verbrijzeld is zelfs 33 meter lang is en een verbluffende 500 ton weegt.

Harar

Harar is een ommuurde “oude stad” van Jugal uit de 16e eeuw. Het onderscheidt zich duidelijk van de andere historische locaties van Ethiopië door de sterke banden met het orthodoxe christendom. Terwijl het christendom heel vroeg werd ingevoerd en aanvaard door de natie Ethiopië, arriveerde de islam ook aan de rand van het Ethiopische rijk, niet lang nadat Mohammed zijn geloof op het nabijgelegen Arabische schiereiland begon te verspreiden. Vroeger waren niet-moslims verboden in de oude stad, maar vandaag zijn alle bezoekers van harte welkom om hun steegjes te bewandelen met hun unieke huizen, kleurrijke markten en talloze moskeeën. Harar wordt door sommigen beschouwd als de op vier na heiligste islamitische stad na Mekka, Medina en Jeruzalem. Het is ook een buitengewoon aangename stad om te bezoeken: levendig, gastvrij en ontspannen, maar met een culturele integriteit en uitstraling uit de oudheid die het de meest traditionalistische van de grotere steden van Ethiopië maken. Harar ligt midden in een vruchtbaar landbouwgebied, bekend om zijn hoogwaardige koffie en khat.

Ethiopië, individuele maatwerk reizen
Omo Vallei / Zuid-Ethiopië

De Omo vallei is het gebied rondom de Omo rivier in het zuiden van Ethiopie nabij de grenzen van Kenia en Sudan. Het gebied is door de rivier verdeeld in de West- en Oost Omo. De Omo vallei heeft uitgestrekte savannen met bergen aan de horizon, prachtige vergezichten, de drogere Semi-woestijn, met acacia struiken begroeide heuvels en bossen aan de oevers van de Omo rivier. En dan de Omo rivier zelf met haar diepe canyons en stroomversnellingen, dichte begroeiing aan de oevers waar apen, kleurrijke vogels, krokodillen en nijlpaarden hun woonplaats hebben.
Dit is een prachtige rivier voor rafting. De inwoners van de Omo vallei weten pas zo’n 50 jaar dat er een entiteit zoals Ethiopië bestond. De Omo vallei is werkelijk fantastisch om te bezoeken. Een bezoek komende van de noordelijke hooglanden naar de laaggelegen vlaktes van Omo voelt echt als een reis door de tijd. De cultureel diverse, kleurrijke en traditionele agro-nomaden die in de regio wonen nog vrijwel hetzelfde als hun nomadische voorouders. Dit is Afrika zoals het eens was, of zoals sommigen zich misschien nog steeds voorstellen, en het loutere bestaan ​​ervan is tegelijkertijd prachtig en nauwelijks geloofwaardig. Dat deze surreële oase van Afro-traditionalisme binnen de grenzen van Ethiopië ligt – de minst stereotype Afrikaanse van de sub-Saharaanse landen van het continent – komt vreemd over. Het lijkt verleidelijk om de Omo vallei een levend museum te noemen. Maar in veel opzichten is dat precies wat het is. In de Omo vallei leven meer dan 20 stammen op hun eigen eeuwenoude traditionele wijze.

Ethiopië, individuele maatwerk reizen
Simien Mountains National Park

Simien Mountains (ook wel Simien-gebergte) in Ethiopië wordt vaak het Dak van Afrika genoemd. Het Simien Mountains National Park ligt in het noorden van Ethiopië en heeft de vierde hoogste bergtop in Afrika – Ras Dashen – op 4.550 meter. Het park herbergt verschillende dieren die alleen in Ethiopië te vinden zijn, waaronder de Walia Ibex, de Ethiopische wolf, en de Gelada (een grasetende aap). Het park biedt spectaculaire trekkingsmogelijkheden waaronder de beklimmingen van Ras Dashen. De hoogste lodge van Afrika bevindt zich in het park. De unieke schoonheid en dramatische landschappen in het park hebben het een UNESCO-werelderfgoed gemaakt. De trekkings die Selva Travel door het park organiseert zijn als met een professionele gids. De waliasteenbok komt op slechts enkele plekken in het park voor, maar ze redelijk gemakkelijk te spotten. De meest indrukwekkende plek is het uitkijkpunt Sankaber, een soort gat in de rotsen met een prachtig uitzicht over de bergen.

Bale Mountains National Park

Bale Mountains is een opmerkelijke ‘wildlife-hotspot’ in Ethiopië. Hier leeft onder meer het meest bedreigde roofdier ter wereld; de Ethiopische wolf. Bale Mountains heeft een van de hoogste aantallen endemische dieren van alle landhabitats in de wereld. Het park is ongeveer 2150 km2 groot en is onderverdeeld in vijf verschillende en unieke habitats: de noordelijke graslanden, de noordelijke bossen, Afro-alpenweiden (Sanetti Pleateau), de Erica Moorlands en het Harenna-bos. Het park staat bekend als de thuisbasis van de grootste populaties van zowel de endemische en bedreigde Ethiopische wolf en berg Nyala, als de endemische Bale-aap. Er zijn meer dan 260 soorten vogels, wat het een waar vogelparadijs maakt. De verscheidenheid aan terrein en ecosystemen zorgen voor fantastische mogelijkheden om te gaan wandelen. Trekking in het Bale-gebergte minder fysiek en veeleisend dan in de Simien Mountains.

Ethiopië, individuele maatwerk reizen
Danikil woestijn

Met meer dan 30 actieve en slapende vulkanen is de Danakil-depressie een van de meest unieke geologische regio’s op aarde. Een absurd en mysterieus landschap, bezaaid met schadelijke hete bronnen, bevroren zwarte lavastromen en enorme zoutbekkens overgebleven van oude meren. Het is een van de meest tektonisch actieve plaatsen op de planeet In schril contrast met de koele, gematigde Ethiopische hooglanden, het is ook een van de laagste, droogste en heetste plekken op aarde. De Danakil is ongekend mensonvriendelijk. Maar ook onwerkelijk prachtig. Het is hier altijd warm (of eigenlijk heet). Lees: met temperaturen overdag van boven de 50° C. Het laagste punt (155 m onder de zeespiegel) op het Afrikaanse continent, de Danakil, is waar de beroemde 32 miljoen jaar oude fossiele hominide “Lucy” werd ontdekt in 1974. Een reis naar de Danakil is vol avontuur en zeker een die u nooit zult vergeten.

Timkat (festival 19 januari)

Ethiopië heeft vele festivals maar de meest belangrijke is toch wel Timkat. Dit is op 19 januari of 20 januari in een schrikkeljaar. Wat wordt gevierd is de doop van Jezus door Johannes de Doper. Dit festival vindt jaarlijks plaats in januari. De interessantst festivalplaatsen zijn Lalibela en Gondar maar ook Axum is een belangrijke plaatse. De Koptische kerk aldaar pretendeert over de uit de joodse religie afkomstige Ark van het Verbond te beschikken. Deze wordt bewaard in een gebouw waar niemand in mag komen. Tijdens de kleurrijke Timkat-processie wordt een replica hiervan gebruikt. De Ark van het Verbond was het allerheiligste voorwerp in het Jodendom. Het was een draagbare, van acaciahout gemaakte kist waarin de stenen tafelen met de Tien Geboden werden bewaard. In de avonduren van de 19de januari wordt de tabot, een replica van de Ark van het Verbond, in een kleurrijke processie naar een heilige plaats (waar water aanwezig is) gedragen. Dit staat symbool voor de komst van Jezus naar de rivier de Jordaan. De Ark blijft de hele nacht op deze locatie terwijl priesters en gelovigen onafgebroken zingen en bidden. In Addis Ababa vindt het festival plaats op het Jan Meda plein.

Ethiopië, individuele maatwerk reizen
WAT VOOR SOORT ETHIOPIË REIZEN KUNT U VERWACHTEN MET SELVA TRAVEL:
  • De Ethiopië reizen die Selva Travel aanbiedt zijn altijd op individuele maatwerk basis, dus alleen met uw eigen reisgezelschap, waarbij de reis helemaal naar uw wens wordt samengesteld. Zo kan de reis volledig verzorgd worden georganiseerd (met alle excursies inclusief) of met meer vrijheid waarbij u zelf ter plaatse bepaalt wat u wilt gaan doen (of natuurlijk een combinatie hiervan).
  • De omschreven voorbeeldreizen zijn inclusief entree gelden (dit is niet altijd even gebruikelijk).
  • Onze reizen vinden plaats met eigen wagens via ons agentschap in Addis Ababa. Zo hebben we de beschikking over een Toyota Landcruiser en een Nissan Patrol.
  • De chauffeur/gids tijdens uw reis is Engelstalig.
  • Voor excursies en tours ter plaatse wordt veelal gebruik gemaakt van een lokale gespecialiseerde Engelstalige gids.
  • De indeling van uw Ethiopië reis is volledig vrij in te vullen, dus geeft u het gerust aan wat voor soort reis u zoekt en wij adviseren u graag! We kennen alle mooie en bijzondere plekjes van Ethiopië, dus laat u verrassen!

Zelf rijden is niet toegestaan in Ethiopië, er is een Ethiopisch rijbewijs benodigd.

Paspoort en Reisdocumenten

Het paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij de aanvraag van het visum. U kunt uw visum in Addis Ababa op Bole Airport kopen voor een gepast bedrag van EUR 46 of USD 50. Handiger is om het visum vooraf online kopen, zie www.evisa.gov.et De begindata die u dan invult geldt als aanvangsdatum. Let op deze data want het visum is 1 maand geldig. Voor langer verblijf moet u contact opnemen met de Ethiopische Ambassade te Brussel.

Is Ethiopië veilig genoeg voor toeristen

Ethiopië staat bekend als een van de veiligste landen in Afrika. U kunt er in principe ook ´s avonds prima op straat lopen of reizen met een taxi/bajaj. Wel adviseren we het om niet te ver af te dwalen van hoofdwegen. Buiten Addis Ababa zijn de meeste gebieden ook veilig, luister natuurlijk ook naar tips van de chauffeur. Hij kent de omgeving goed en kan eventueel onveilige situaties het beste inschatten. Zoals overal moet u op drukke plaatsen zoals op markten, pleinen en busstations oppassen voor zakkenrollers.

Tijdsverschil

Het is in Ethiopië in de winter 2 uur later dan in Nederland, in de zomer is het 1 uur later.

Taal

In Ethiopië leven meer dan tachtig verschillende bevolkingsgroepen die ieder hun eigen taal spreken. De officiële taal van Ethiopië is Amhaars (Amharisch). Het wordt gesproken in een groot deel van Ethiopië, bijvoorbeeld in Addis Abeba, Gonder en Lalibela. Hoewel in de steden veel mensen redelijk goed Engels spreken, waardeert men het als je een paar woordjes Amhaars spreekt.

Beste reistijd

Het noorden van Ethiopie kent een ander klimaat dan het zuiden, waardoor het wat lastig is om van een beste reistijd te spreken. Over het algemeen kan worden aangehouden dat de beste reistijd voor Ethiopië de maanden oktober tot en met februari zijn. Het noorden van Ethiopië kent een ander klimaat dan het zuiden, waardoor de beste reistijd voor Ethiopië ook deels afhangt van de route van uw reis. Het noorden van Ethiopië kent een regentijd in onze zomermaanden. Reizen is dan echter ook nog prima te doen. In de zuidelijke Omo vallei is het in onze zomermaanden juist weer droog. Het zuiden van Ethiopië heeft een kort regenseizoen in de maand november en rond eind maart en begin april. Door de regenval in die maanden kunnen de wegen in het zuiden soms slecht begaanbaar of zelfs volledig onbruikbaar zijn.

Elektriciteit

Het voltage in Ethiopië is 220 volt en er is een verloopstekker benodigd. Hou er ook rekening mee dat het vooral in de regentijd de elektriciteit wel eens afgesloten kan zijn. De netspanning kan best sterk wisselen, wat apparatuur kan beschadigen. Naast een wereldstekker is een adapter dan ook raadzaam. Soms zorgt een generator voor de stroomvoorziening maar dat is slechts voor een beperkt aantal uren per dag. In sommige gebieden is er zelfs helemaal geen elektriciteit aanwezig zoals in de Omo vallei. Een zaklantaarn kan dan ook handig zijn.

Valuta en betalen

In Ethiopië kunt u prima terecht met zowel Euro’s als Dollars (USD) Het beste is om contante Euro’s mee te nemen omdat pinnen en credit cards afhankelijk zijn van internet verbinding, reken hier dus niet op. De lokale munteenheid is de Ethiopische birr (ETB). In Addis Ababa en de grotere steden zoals Gondar, Bahir Dar, Shashemene, Arba Minch en Awassa is het mogelijk om geld te wisselen bij de bank. In veel steden zijn ATM’s (geldautomaten), kijk naar de Dashen Bank en Commercial Bank of Ethiopia waar zowel met Visa als met Mastercard gepind kan worden. In geval van een reis naar het zuiden, hou dan rekening met voldoende birr biljetten (1, 5 of 10 birr) voor het maken van foto’s bij de stammen. Ethiopië is een relatief goedkoop land. Het minimum salaris van een dag werker ligt rond één euro per dag. Een kopje koffie krijgt u voor ongeveer drie birr en u kunt in Addis Abeba al redelijk goed uit eten voor 60-90 birr per persoon. Over het algemeen is het noorden iets duurder dan het zuiden, dit vanwege de grotere invloed van toerisme. U hoeft niet te verwachten grote bedragen kwijt te zijn tijdens uw reis. Maar dit hangt natuurlijk ook af van uw behoefte aan het kopen van souvenirs.

Gezondheid

Addis Abeba heeft goede privé klinieken. In het binnenland is in elke redelijke plaats wel een polikliniek te vinden met een eenvoudige apotheek. Ga voor uw vaccinaties en medicatie af op het advies van uw huisarts of GGD/Tropenziekenhuis. Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie geen risico wil nemen wordt veelal vaccinaties DTP en Hepatitis A aangeraden. In het noorden komt alleen rond Lake Tana malaria voor en in het zuiden zijn een aantal plaatsen malaria gevoelig. In de meeste hotels hangt er al een klamboe boven het bed maar u kunt ook zelf een nieuwe meenemen. Wees erg voorzichtig met drinkwater. Wij adviseren u alleen gebotteld drinkwater te kopen en nergens uit de kraan te drinken. Plastic flessen met drinkwater zijn overal in het land volop verkrijgbaar. Zorg voor een voorraadje nieuwe flessen drinkwater als u richting de Campsite gaat of naar Omo Valley. Over het algemeen kunt u overal in het land met een gerust gevoel gaan eten bij hotels of restaurants. Ethiopiërs hebben de gewoonte om bijvoorbeeld groenten ofwel te koken ofwel te bereiden met zout of azijn waardoor er weinig kans bestaat dat u er ziek van zult worden. Probeer wel het eten van rauw vlees te vermijden! Dit maakt deel uit van de traditionele gerechten en wordt door de Ethiopiërs zelf juist vaak als lekkernij gezien.

Gezondheid

Addis Abeba heeft goede privé klinieken. In het binnenland is in elke redelijke plaats wel een polikliniek te vinden met een eenvoudige apotheek. Ga voor uw vaccinaties en medicatie af op het advies van uw huisarts of GGD/Tropenziekenhuis. Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie geen risico wil nemen wordt veelal vaccinaties DTP en Hepatitis A aangeraden. In het noorden komt alleen rond Lake Tana malaria voor en in het zuiden zijn een aantal plaatsen malaria gevoelig. In de meeste hotels hangt er al een klamboe boven het bed maar u kunt ook zelf een nieuwe meenemen. Wees erg voorzichtig met drinkwater. Wij adviseren u alleen gebotteld drinkwater te kopen en nergens uit de kraan te drinken. Plastic flessen met drinkwater zijn overal in het land volop verkrijgbaar. Zorg voor een voorraadje nieuwe flessen drinkwater als u richting de Campsite gaat of naar Omo Valley. Over het algemeen kunt u overal in het land met een gerust gevoel gaan eten bij hotels of restaurants. Ethiopiërs hebben de gewoonte om bijvoorbeeld groenten ofwel te koken ofwel te bereiden met zout of azijn waardoor er weinig kans bestaat dat u er ziek van zult worden. Probeer wel het eten van rauw vlees te vermijden! Dit maakt deel uit van de traditionele gerechten en wordt door de Ethiopiërs zelf juist vaak als lekkernij gezien.

Fooien
Fooi voor chauffeurs en gidsen

Het is gebruikelijk om uw chauffeur/gids een fooi te geven aan het einde van uw reis. Hierbij kunt u denken aan zo’n 120 tot 180 birr per dag, uiteraard gerelateerd aan de kwaliteit van hun werk. Ziet u de genoemde bedragen slechts als een richtlijn, natuurlijk bent u altijd vrij om hier anders mee om te gaan. Chauffeurs en gidsen zorgen zelf voor hun eigen onderkomen en eten. De reizen van Selva Travel zijn met veel individuele vrijheid en over het algemeen hoort een chauffeur of gids alleen klaar te staan als u erom vraagt en zich verder afzijdig te houden. U kunt natuurlijk wel te allen tijde hun hulp inroepen bij vragen of overleg . Het is bijna nooit het geval dat zij in hetzelfde hotel overnachten.